Вітаю Вас Гість | RSS
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 120
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Червень » 8 » Заготівля та сушіння лісової ягоди
10:58
Заготівля та сушіння лісової ягоди

  Для виконання Програми побічного користування на 2018 рік в ДП «Ярмолинецьке лісове господарство» проводяться роботи по збору ягоди суниці лісової. Згідно розробленого графіку ягоду привозять до придбаної сушильної камери, де вона проходить обробку та складується у відповідних умовах для зберігання сушеної продукції. З 100 кг суниці отримуємо 15-16 кг сушеної продукції.

Також лісівники збирають чебрець, кропиву, бузину, чистотіл, цвіт липи, та інші лікарські рослини.

Цікаво знати!

     Лише деякі види лікарських рослин використовують у натуральному вигляді. Більшість рослин використовують пізніше, через деякий час. У сирому стані зібрані лікарські рослини під дією власних ферментів бродіння швидко псуються. При цьому в них руйнуються активні начала, змінюється забарвлення. Тому зібрану рослинну сировину треба негайно висушити, щоб рослини зберегли протягом тривалого часу свої унікальні властивості. Правильне сушіння рослинної сировини — одна з важливих умов одержання високоякісної лікарської сировини.

Основні умови і строки сушіння рослинної сировини такі. Кору сушать на повітрі у затінку або в чистому приміщенні, що добре провітрюється; її можна сушити і в сушарках при температурі 40—45° С. Для цього кору розкладають на підстилці тонким шаром, час від часу перегортають, але так, щоб шматочки її не потрапляли один на одного (трубка в трубку).

    Квітки сушать у день збирання (інакше вони зів'януть і зіпсуються) на повітрі у затінку або в приміщенні, що добре провітрюється, їх розкладають на підстилці, марлі, папері тонким шаром. Спочатку з квіткової маси видаляють квітконіжки, стеблинки і приквітки. Треба стежити за тим, щоб квітки не пересихали (легко обсиплються і зіпсуються), зберігали свій природний колір.

Листя сушать на повітрі у затінку або в приміщенні, що добре провітрюється, і на горищах під залізним дахом. В усіх випадках його розстилають тонким шаром.

     Траву також сушать на повітрі у затінку або в приміщенні, що добре вентилюється, розстеливши тонким шаром на чистій підстилці - стебло до стебла, верхівку до верхівки. Періодично траву перевертають.

Плоди (ягоди) сушать одразу після збирання при вільному доступі повітря: під накриттям, у сушарках (при температурі 50—60° С), розіклавши тонким шаром на обтягнутих полотном або марлею рамах, ситах, решетах, залізних чи фанерних листах тощо. Плоди шипшини, ягоди малини, чорниці спочатку треба прив'ялити на сонці, що значно прискорює висихання і запобігає утворенню грудок. Під час сушіння плоди і ягоди треба обережно перемішувати, стежачи, щоб вони не злипались і не пересихали. Добре висушені плоди при стисканні їх у кулаці не повинні склеюватися і забарвлювати долоню.

Корені і кореневища очищають від землі, миють і сушать у теплому приміщенні, на горищах, під накриттям, у повітках та в інших місцях, що добре провітрюються (при температурі, не вищій ніж 35—40°С), розіклавши на підстилках тонким шаром та часто перевертаючи. Перед сушінням їх рекомендується протягом 1—2 днів прив'ялити на вільному повітрі.

Насіння сушать у приміщенні, що добре вентилюється, або під накриттям, розсипавши тонким шаром на мішковині і часто перемішуючи. Після остаточного висихання насіння зсипають у мішки.

Лікарські рослини, в яких є глікозиди і алкалоїди, треба сушити при температурі 50—60° С, а ті, що містять ефірні олії,— при 25—30° С. Соковиті вітаміновмісні плоди сушать при температурі 70—90" С; при цій температурі також можна сушити снопики рослин, підвісивши їх на мотузочках.

Деякі корені і кореневища (перстачу прямостоячого, гірчака зміїного, родовика лікарського та ін.), які не містять барвних речовин і до яких входить танін, можна сушити безпосередньо на сонці, а корінь валеріани рекомендується трохи прив'ялити на сонці.

При всіх способах сушіння рослин треба спочатку очистити їх від домішок, пошкоджених частіш, пожовклого і побурілого листя, дерев'янистих стеблин, а квітки звільнити від квітконіжок, стеблинок і приквітків. Під час сушіння рослин слід обов'язково дотримувати ідеальної чистоти і стежити за тим, щоб вони не пересохли або не залишились недосушеними. Рослини з інтенсивним ароматом потрібно сушити окремо від інших.

  Щойно зібрана сировина містить багато вологи (40—95%), значна частина якої (40—80%) внаслідок сушіння випаровується. Рослина при цьому втрачає у масі (бруньки — приблизно 45%, кора— 40, квітки — 75, листя — 80, трава — 70, корені — 65, ягоди — 80%). У висушених рослинах, відповідно до затверджених стандартів, повинно бути не більше 12-14% вологи.

Щоб лікарські рослини не втрачали своїх властивостей, їх зберігають у спеціальних умовах: у чистому, сухому місці, що добре провітрюється і куди не проникають прямі сонячні промені та волога.

Переглядів: 1312 | Додав: lishosp | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Директор
Кирилюк Іван Іванович
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
ХОУЛМГ
Держ Агенство
Президент України
ВР України
Антикорупційний
Урядовий портал
Гаряча лінія
Лісовод